ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Αταλάντης στο παλιό γυμνάσιο της πόλης.
To κτήριο είναι χαρακτηρισμένο ως ιστορικό διατηρητέο. Σε τρεις κεντρικές αίθουσες του κτηρίου και στον κεντρικό διάδρομο εκτίθενται αρχαιολογικά ευρήματα από τις σωστικές και συστηματικές ανασκαφές της περιοχής της Λοκρίδας και του βορειοανατολικού τμήματος της αρχαίας Φωκίδας.

 

Τα εκτειθέμενα αντικείμενα αντιπροσωπεύουν όλες τις περιόδους, από την προϊστορική εποχή έως και τους Ρωμαϊκούς χρόνους.

Στον διάδρομο του Μουσείου εκτίθενται λίθινα αντικείμενα, στην πλειονότητά τους επιτύμβιες στήλες και μόνον ένα άγαλμα - κορμός Ρωμαίου στρατηγού.Επίσης, παρουσιάζονται λίθινα αντικείμενα, όπως βαρούλκο, μυλόλιθοι, τριπτήρες, ληνοί - πατητήρια. Σε ένα τραπέζι και σε ράφια παρουσιάζονται σκεύη της καθημερινής ζωής, όπως πινάκια, κύλικες, αγγεία πόσης και πρόχοι που είναι αγγεία σερβιρίσματος, επίσης μαγειρικά και αποθηκευτικά σκεύη. Τέλος εκτίθεται μαρμάρινος κίονας με προτομή ζεύγους, ρωμαϊκών χρόνων, πιθανώς από επιτύμβιο μνημείο.
Ο Κύνος αναφέρεται από τον 'Ομηρο, ως μια από τις πόλεις της ανατολικής Λοκρίδος που μετείχαν στην Τρωική εκστρατεία (Ιλιαδα, ΙΙ, 531-533). Η ανατολική Λοκρίδα αποτελούσε τμήμα του μυκηναϊκού κόσμου και ο Κύνος ήταν το κυριότερο λιμάνι της, που σύμφωνα με τις αρχαίες πηγές κατοικήθηκε από τον Δευκαλύωνα και την Πύρρα (Στράβων ΙΧ, 4,2) ή από τον ήρωα Λοκρό που έδωσε το όνομά του στην περιοχή. Σε χαμηλό παραθαλάσσιο λόφο στη θέση Πύργος ή Πάτι στην παραλία Λιβανατών, βορειοανατολικά της σύγχρονης κοινότητας, οικοδομικά λείψανα ταυτίστηκαν με την αρχαία ομηρική πόλη Κύνο, το σπουδαιότερο λιμάνι της Οπουντίας Λοκρίδας. Ανασκαφική διερεύνηση στο βορειοδυτικό τμήμα του λόφου έδειξε ότι η θέση χρησιμοποιήθηκε συνεχώς από την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού (3000-2800 π.Χ.) μέχρι τους Βυζαντινούς χρόνους (5ος - 6ος αι. μ.Χ.).
Τα ευρήματα αυτά, που έχουν εντοπιστεί σε ένα χαμηλό λόφο στη θέση Πύργος ή Πάτι στην παραλία Λιβανατών (κοντά στη σύγχρονη κοινότητα), έχουν ταυτιστεί με την αρχαία Κύνο, που σύμφωνα με τον Ομηρο ήταν μια από τις πόλεις της ανατολικής Λοκρίδας οι οποίες συμμετείχαν στην εκστρατεία των Ελλήνων κατά των Τρώων. Η πόλη αυτή πρωτοκατοικήθηκε από τον Δευκαλίωνα και την Πύρρα ή από τον ήρωα Λοκρό, που έδωσε το όνομά του και στην περιοχή. Υπήρξε το σπουδαιότερο λιμάνι της Οπουντίας Λοκρίδας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τη θέση αλλά και από τα κινητά ευρήματα του χώρου. Επιφανής ήρωας του τόπου ο Αίαντας ο Λοκρός, που διακρίθηκε στον Τρωικό Πόλεμο.